ادعای بخشیدن #دریای_خزر صحت دارد ؟
هادی حق شناس، معاون امور دریایی سازمان بنادر کشورگفت: این نگرانی ها که وجود دارد بخش عمده ایی از آن ها به دلیل عدم مطالعه کنوانسیون خزر است. کسانی که میگویند خزر را بخشیدیم حتی یک بار از روی تفاهمنامه کنوانسیون خزر نخواندهاند. خواندن ۲۴ ماده این کنوانسیون ۱۰ دقیقه هم زمان نمیبرد اما گویا به توسعه شایعات عادت کردهایم.
برای کسب اطلاعات دقیق کافی است که سه سند خوانده شود،سند ۱۹۲۱، سند ۱۹۴۰ و سند هفته جاری؛ سند کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر.
حداقل در سند اخیر در هیچ ماده ای هیچ اشاره ای به سهم کشورها نشده است. نه تنها اشاره ای به سهم کشورها نشده است بلکه تقسیم بستر و زیر بستر خزر به آینده موکول شده است.
در کنوانسیون اخیر حریم های ۱۵ مایل و ۱۰ مایل برای آبهای سرزمینی و همچنین آبهای ماهیگیری وجه حقوقی گرفته است ،حداقل در بعد تجارت ترانزیت و کشتیرانی، موضوع مشخص تر، واضح تر و به نفع هر ۵ کشور تنظیم شده است.
دو سه نکته کلیدی هم لحاظ شده که این نکات به نفع همه کشورهای ذی نفع بوده است. یکی اینکه که هیچ پرچمی جز پرچم ۵ کشور مجاور دریای خزر حق ترددد در خزر ندارند یا هیچ ناوگان نظامی به جز همین ۵ کشور حق تردد در خزر را ندارند.
بدانید که بعد از کنوانسیون محیط زیست تهران که در آبان ۸۲ سران ۵ کشور در باره آن تفاهم کردند این دومین کنوانسیون مهم دریای خزر است که برای اجرای آن باید مراحل استصوابی یا تصویب در پارلمان ۵ کشور را طی نماید.
او در پایان گفت: ممکن است در حاشیه هر کنوانسیون و اجلاسی حرف هایی زده شده باشد اما مبنای قضاوت آن۲۴ مادهای است که گویا کسی برای خواندن آن وقت نذاشته است.
#منبع_دنیای_اقتصاد